Wat is Japanse bondage Shibari?

Alles over Japanse bondage Shibari

Ben je al bekend met Japanse bondage Shibari? Shibari wordt al eeuwenlang in Japan beoefent en betreft een meer precieze, gedetailleerde vorm van bondage. De nadruk ligt hierbij geheel op complexe patronen creëren, wat ook wel als een soort kunstvorm wordt gezien. Wij vertellen je alles over Shibari, waar het vandaan komt, hoe het werkt en wat je hiervoor nodig hebt. Lees snel verder voor meer informatie over deze bijzondere vorm van bondage.

Waar komt Shibari vandaan?

De bondage die je wellicht kent, benadrukt meer het vastbinden van je partner. Bij Shibari gaat het geheel om het maken van kunst of drukpunten realiseren, wat zowel prettig als ontspannend werkt. Over de oorsprong van Shibari bestaan vele theorieën. Zo zijn er mensen die geloven dat het in de Sengoku-periode van Japan begon, wat een van de duistere periodes uit de Japanse geschiedenis was. Hierin vonden er veel martelingen en executies plaats. Anderen denken dat deze vorm van bondage omstreeks 1908 aan populariteit won dankzij Ito Seiu. Hij werd ook wel de ‘Vader van Shibari’ genoemd. Seiu startte een onderzoek naar Hojojutsu. Bij deze martial arts techniek die door het leger gebruikt werd, werden er touwen ingezet. Hier maakte Seiu een kunstvorm van. Zo werd Shibari een beroemde performance art, die in de jaren 60 verspreidde naar Amerika en Engeland. Er is dus niet een precieze theorie, maar dit geeft je een beetje een indruk.

Hoe werkt Shibari?

Om te ontdekken hoe Shibari werkt, kun je op internet talloze voorbeelden van deze knooptechnieken vinden om mee aan de slag te gaan. Lees je goed in de technieken en knopen voor beginners in en leer meer over de circulatie, tintelingen en waar je op moet letten tijdens het knopen. Zorg er altijd voor dat je een schaar in de buurt hebt, zodat je de touwen los kunt knippen indien nodig. Sommige Shibari technieken zijn gebaseerd op technieken van het leger, maar toch is het een opwindende en zachte vorm van bondage. Als je deze kunstvorm leert, kan dit leiden tot een dieper vertrouwen en een sterkere band tussen jou en je partner. Je hebt echter flink wat geduld, toewijding en verbeelding nodig om Shibari te laten werken.

Aan de slag met Shibari: dit heb je nodig

Als je met Shibari aan de slag wilt, heb je in elk geval touw nodig en een (nood)schaar. In Japan wordt dit beoefent met een 7 meter lang touw, maar tussen de 5 en 8 meter zit je altijd goed. De touwen worden traditioneel van jute of hennep gemaakt om te zorgen voor een sterke doch zachte sensatie. Ook zijden touwen zijn uitermate geschikt en zorgen ervoor dat wrijving voorkomen wordt. Ga op ontdekkingstocht met je partner en bekijk welke touwen jullie het fijnst vinden voor Shibari. Er gaat werkelijk een wereld voor jullie open.

Wil je meer lezen over BDSM of zoek je handige tips? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen op Tijd voor BDSM.

Recente blog artikelen

Je ontkomt niet aan een orgasme
De Buttplug is onmisbaar in het BDSM-spel
Dildo kopen? – Het materiaal maakt het verschil
De leukste sextoys voor langeafstandsrelaties