Ethische richtlijnen/afspraken met BDSM

Dit zijn de belangrijkste ethische richtlijnen bij BDSM

Om BDSM op een fijne manier voor beide partijen te laten verlopen, zijn er enkele belangrijke regels binnen BDSM. Zo weet je als dominante en onderdanige precies wat je aan elkaar hebt. De vijf V’s staan binnen BDSM centraal, wat ook wel staat voor Vertrouwen, Veiligheid, Vrijwilligheid, Vrijheid en Verstand. Wij vertellen je meer over deze vijf ethische richtlijnen bij BDSM.

Vertrouwen

BDSM draait vooral om vertrouwen, respect hebben voor elkaar en overgave. Jij en je partner moeten volop op elkaar kunnen vertrouwen en open kunnen communiceren over wat jullie willen, wat de grenzen zijn en welke fantasieeen jullie hebben. Er ontstaat zo een vertrouwensrelatie, waarbij wederzijdse bevrediging centraal staat. Daarom is het altijd van belang van tevoren duidelijke afspraken met je partner te maken, zodat jullie beiden weten wat jullie fijn vinden. Anders kan de situatie ontstaan dat de dominante te ver gaat of de onderdanige zijn/haar grenzen niet goed aan durft te geven.

Vrijwilligheid

Bij BDSM is vrijwilligheid van groot belang. Dit betekent ook wel het wederzijds goedvinden van BDSM en het vertrouwen dat elkaars grenzen gerespecteerd worden. Voorafgaand dienen jullie dan ook altijd vrijwillig in te stemmen. De onderdanige laat zich hierbij vrijwillig gebruiken door zich te laten vastbinden, te slaan met de zweep, enzovoort. Dit wil echter niet zeggen dat de dominante geheel mag doen wat hij/zij wilt. Hij of zij moet altijd jouw grenzen respecteren en dat is ook wat je bij BDSM mag verwachten.

Vrijheid

Je stemt dus vrijwillig in met BDSM, maar hebt ook als onderdanige je eigen vrijheid in handen. Je kunt er zelf voor kiezen om de BDSM te beëindigen. Dit kun je doen door vooraf een stopwoord met je partner af te spreken. Als het stopwoord gebruikt wordt, moet de dominante meteen stoppen met waar hij/zij mee bezig is. Ook mag je uiteraard een handeling weigeren. De dom mag je niet dwingen een handeling op te volgen of uit te voeren. De dominante bepaalt dus de BDSM sessie, maar als sub heb je altijd de vrijheid om een stopteken te geven.

Veiligheid

Veiligheid is een van de belangrijkste richtlijnen binnen BDSM. Je moet uiteraard rekening houden met soa’s, mocht je ervoor kiezen met meerdere partners een BDSM sessie te houden. Echter, veiligheid houdt ook in dat je de materialen zorgvuldig inzet. Dingen zoals handboeien, strakke kledingstukken en touwen moeten snel los gemaakt kunnen worden indien nodig. Anders kan dit al snel tot vervelende situaties leiden. Daarom is het altijd aan te raden een schaar binnen handbereik te leggen, zodat je eventuele touwen los kunt knippen.

Verstand

Verstand houdt in dat zowel de dominante als de onderdanige hun verstand moeten blijven gebruiken tijdens het uitoefenen van BDSM. Het kan misschien zijn dat je je geheel wilt laten gaan tijdens BDSM, maar je verstand gebruiken mag je niet vergeten. Soms kan een sessie van een filmpje nog zo leuk lijken, maar kan dit in de praktijk totaal anders zijn. Denk aan stikken tijdens wurgseks of door de brandweer uit een nare positie bevrijd moeten worden. Daarom is het altijd van belang je verstand te blijven gebruiken.

Neem de vijf V’s in acht en start ook met het experimenteren met BDSM.

Recente blog artikelen

Je ontkomt niet aan een orgasme
De Buttplug is onmisbaar in het BDSM-spel
Dildo kopen? – Het materiaal maakt het verschil
De leukste sextoys voor langeafstandsrelaties