Ben ik een dom of een sub?

Ontdek of jij een dom of een sub bent

In BDSM is er vaak sprake van een specifieke rolverdeling waarbij de ene persoon dominant is en de andere onderdanig (de sub) is. Bij veel mensen wekt het erotische gevoelens op om de macht te hebben of juist onderdanig te zijn. Weet jij al of je een dom of een sub bent? Wij vertellen je meer over de kenmerken van de dom en de sub, zodat je erachter komt welke rol het beste bij jou past.

De dom

Een dom zijn houdt niet enkel in dat je de baas speelt over een sub en deze vertelt wat hij/zij moet doen. Het blijft namelijk een relatie, waarbij wederzijds respect gewenst is. Ook zal niet elke sub onderdanig aan je zijn. Dit moet je namelijk verdienen. De dom heeft tijdens het rollenspel de controle over de sub en is op dat moment de meester(es). De meester(es) kan de sub diverse handelingen laten uitvoeren of zelf handelingen verrichten bij de sub. Hierbij kan de dom doen wat hij/zij wenst met de sub, hetzij dit binnen de afgesproken grenzen ligt. Dit is een belangrijke verantwoordelijkheid van de dom.

De sub

De sub is de onderdanige en wordt ook wel slaaf, masochist of de bottom genoemd. De sub is gericht op passieve en dienende handelingen in de relatie. De bottom wil graag de ontvanger zijn van bondage of bijvoorbeeld pijn. Dit betekent niet dat deze persoon onderdanige gevoelens heeft voor de meester(es). Als de sub van pijn geniet, wordt hij/zij ook wel masochist genoemd. De term slaaf of slavin is voor veel mensen hetzelfde als het woord ‘sub’. De slaaf houdt van het aannemen van een onderdanige houding en wil de meester(es) graag dienen.

Dom of sub: wat past bij jou?

Wil je een dom en sub rollenspel doen met jouw partner? Verdiep je hier eerst dan goed in en denk na over welke rol wel of niet bij jou past. Soms kun je dit gelijk weten, maar je moet soms ook experimenteren om te ontdekken tot welke rol je je het meest aangetrokken voelt. Het beste kun je BDSM dan ook rustig gaan ontdekken met je partner door bijvoorbeeld te beginnen met een bondage. Dit is ook wel het vastbinden van de ander. Je kunt ook een paar handboeien of blinddoeken bestellen en hiermee met je partner experimenteren. Wissel de rol van dom en sub af om zo te ontdekken waar je je het fijnst bij voelt. Soms kunnen jullie een voorkeur voor dezelfde rol hebben. Dan is het toch noodzakelijk dit af en toe af te wisselen om het rollenspel voor jullie beiden fijn te houden.

Ga experimenteren met dom- en sub-rollenspellen met je partner en ontdek welke rol het beste bij je past. Wil je meer lezen over BDSM of ben je op zoek naar tips? Bekijk dan ook eens de andere artikelen op Tijd voor BDSM.

Recente blog artikelen

Je ontkomt niet aan een orgasme
De Buttplug is onmisbaar in het BDSM-spel
Dildo kopen? – Het materiaal maakt het verschil
De leukste sextoys voor langeafstandsrelaties