Relatievormen BDSM

Dit zijn de verschillende relatievormen binnen BDSM

Om met BDSM te experimenteren hoef je niet altijd een vaste monogame relatie met je partner te hebben. Er zijn vele relatievormen binnen BDSM. Van eenmalige speel-dates tot een levenslange relatie. Wij vertellen je welke verschillende soorten relatievormen er binnen BDSM zijn. Lees snel verder voor meer informatie.

Monogamie

Bij monogamie heb je een relatie met slechts een persoon. Seriële monogamie is de meest voorkomende relatievorm. Hierbij heeft iemand telkens een relatie, waarbij na het uitgaan hiervan na verloop van tijd weer een andere relatie wordt aangegaan.

Open relatie

In een open relatie kunnen beide partners seks hebben of met BDSM experimenteren met mensen buiten hun relatie. De afspraak is over het algemeen dat er met deze personen geen relatie opgebouwd wordt. Het gaat hierbij echt om de seks. Vriendschap wordt doorgaans wel aangemoedigd, hoewel het vaker voorkomt dat mensen eenmalige contacten hebben met anderen buiten hun relatie.

Polyamorie

Polyamorie betekent het hebben van meerdere liefdes. Bij polyamorie is er niet alleen sprake van seks buiten de relatie, maar worden er ook relaties met andere mensen aangegaan. Dit is te onderscheiden in hiërarchische polyamorie en niet hiërarchische polyamorie. Bij hiërarchische polyamorie wordt er onderscheid aangebracht in de partners. Er is veelal sprake van het hebben van een primaire partner, waarnaast andere relaties worden aangegaan. Dit zijn ook wel secundaire partners.

Niet hiërarchische polyamorie betekent dat er geen onderscheid tussen de relaties wordt gemaakt en iedere partner gelijk is. Veelal kijken mensen die actief zijn met polyamorie neer op hiërarchische polyamorie, omdat ze niet iemand willen benadelen door hem/haar secundair te noemen.

Los spelen

Met los spelen bedoelt men ook wel ‘aan BDSM doen’, wat ook wel ‘een sessie hebben’ wordt genoemd. Hierbij wordt er met BDSM geëxperimenteerd met iemand waar je geen vaste relatie mee hebt. Dit is vergelijkbaar met het hebben van een one night stand. Door met verschillende mensen te spelen, kun je verschillende manieren van BDSM ontdekken en te weten komen wat bij jou past.

Spel Relatie

Een spel relatie houdt ook wel in dat twee of meer mensen die geen vaste relatie met elkaar hebben regelmatig met elkaar spelen. Er is vaak sprake van een opbouw, waarbij je elkaar goed leert kennen en ook steeds verder gaat in het spel.

D/s relatie

Een D/s relatie houdt ook wel in jij en je partner een dom en sub zijn. Sommige mensen hebben hierbij een vaste liefdesrelatie en zijn hiernaast elkaars dom en sub. Andere mensen hebben al een vaste partner en daarnaast nog een dom of sub. Hoe deze relatie wordt vormgegeven, hangt geheel af van alle betrokkenen. Sommige mensen hebben deze relatie 24 uur per dag waarbij dit contact continu doorloopt. Ze doen dan niet altijd aan BDSM, maar blijven in verhoudingen dom en sub. Dit is, nogmaals, per koppel verschillend.

Wil jij meer lezen over BDSM? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen op BDSM voor interessante weetjes en tips.

Recente blog artikelen

Je ontkomt niet aan een orgasme
De Buttplug is onmisbaar in het BDSM-spel
Dildo kopen? – Het materiaal maakt het verschil
De leukste sextoys voor langeafstandsrelaties